Platfus picior: cum iti alegi incaltamintea potrivita + cele mai importante sfaturi pentru a avea incredere in tine!

Ai avut vreodata impresia ca talpile tale arata diferit fata de ale altor persoane? Ai dureri inexplicabile ale picioarelor? Este posibil sa ai platfus. Din pacate, exista foarte multi adulti care sufera de aceasta afectiune si nu au stiut niciodata. Afla in acest articol toate informatiile necesare pentru a sti cum sa iti alegi incaltamintea potrivita si cum sa inveti sa te accepti si sa te simti bine in pielea ta!

Cuprins

  1. Ce este platfusul?
  2. Corectie platfus - exista remedii?
  3. Incaltaminte pentru picior cu platfus in functie de sezon

3.1. Incaltaminte pentru platfus in sezonul cald

3.2. Picior cu platfus - pentru ce incaltaminte sa optezi in sezonul rece?

1.Ce este platfusul?

Platfusul este o afectiune a piciorului si se caracterizeaza prin lipsa curburii in talpa. Este cunoscuta ca “boala piciorului plat”, unde toata suprafata talpii este perpendiculara cu solul. Aceasta deformatie poate sa afecteze un singur picior sau pe ambele. Persoanele ce sufera de aceasta conditie medicala, pot dezvolta uneori si probleme respiratorii sau scolioza. Platfusul este o maladie mostenita genetic, insa, poate aparea in unele cazuri si in urma anumitor boli, precum diabet sau artrita. De regula, foarte multi adulti afla la o varsta inaintata ca au aceasta deformatie, intrucat ajung la doctor pentru investigatii in momentul in care apare un anumit disconfort. Acesta poate surveni in momentul in care iti creste greutatea corporala, suferi mici traumatisme sau stai foarte mult in picioare.

2. Corectie platfus - exista remedii?

Platfusul este prezent atat la copii, cat si la adulti. Daca se depisteaza la nastere, pot fi necesare atele sau chiar operatii chirurgicale. Ulterior, din pacate, exista doar tratament pentru a domoli simptomele, nu exista posibilitatea de a se corecta. Este necesar ca adultii si copiii, sa poarte incaltamintea potrivita si eventual, sa reduca greutatea corporala. La recomandarea medicului, poti purta talonete din plastic sau cauciuc, modelate dupa forma piciorului, sau branturi ortopedice pentru calcai, menite sa iti tina piciorul intr-o pozitie confortabila, pentru a nu pune presiune inutila asupra lui. Exista si cateva exercitii fizice pe care le poti face pentru a ameliora durerile, insa, kinetoterapeutul este cel care te va indruma.

3. Incaltaminte pentru picior cu platfus in functie de sezon

Platfusul iti poate afecta coloana daca nu ai o pozitie corecta atunci cand mergi, lucru ce iti poate dauna mai tarziu, cauzandu-ti dureri de spate sau genunchi. Pentru a te simti bine in pielea ta, trebuie sa eviti incaltamintea nepotrivita si sa alegi pantofi cu calapod lat, care sa iti permita sa te deplasezi cu usurinta. Indiferent de anotimp, este necesar sa stii sa iti alegi acea pereche de incaltaminte care sa iti fie utila si confortabila. 

3.1. Incaltaminte pentru platfus in sezonul cald

In sezonul cald, este necesar sa te simti cat mai comod cu putinta si, de aceea, trebuie sa ai incaltamintea care sa iti satisfaca toate nevoile. Platfusul nu trebuie sa te impiedice din a purta absolut tot ceea ce iti doresti. Opteaza intotdeauna pentru un calapod lat si o talpa groasa, care sa iti sustina piciorul cat de mult posibil. Primavara si vara, doamnele pot alege balerini cu varful cat mai lat sau sandale de dama, insa ai mare grija la talpa si toc. Evita pe cat posibil tocul subtire sau prea inalt. In zilele in care iti doresti sa ai o tinuta sport-casual, poti purta si pantofi sport pentru femei, insa, tine cont de sfaturile de mai sus. Ai nevoie de libertate de miscare, deci alege cu atentie ce incaltaminte doresti sa porti. Domnii pot purta sandale cu calapod lat sau pantofi barbatesti cu talpa groasa. 

3.2. Picior cu platfus - pentru ce incaltaminte sa optezi in sezonul rece?

Daca suferi de aceasta afectiune, este extrem de important sa te accepti asa cum esti si sa iti cauti incaltaminte care sa ti se potriveasca. In sezonul rece, alegerile sunt putin mai limitate. Domnii pot opta pentru o pereche de ghete de barbati cu calapod lat, care sa le ofere comoditate si libertate de miscare. Doamnele, in schimb, au la dispozitie ghete, botine sau cizme de dama. Daca alegi incaltaminte cu toc, opteaza pentru un toc gros si lat, care sa iti mentina piciorul intr-o pozitie ferma, nesupus unor presiuni prea mari.

Asadar, chiar daca platfusul a aparut in viata ta printr-o malformatie genetica sau prin intermediul altor afectiuni, este important sa iti dai seama din timp ca suferi de aceasta conditie. Consulta un medic care iti poate sugera cateva exercitii care sa amelioreze durerile si neaparat, alege incaltamintea potrivita.

Sursa foto: Pexels.com, Shutterstock.com


Lasa o apreciere

Aprecierile vor trebui aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.