Cadouri de Craciun - Ce fel de obiecte si pentru cine sa cumperi

Cand se apropie sarbatorile de iarna, multe persoane petrec mai mult timp intrebandu-se ce fel de cadouri sa cumpere decat consuma pentru cumpararea propriu-zisa. Ca sa faci economie de timp, definitiveaza lista de persoane si de cadouri cu cel putin 2 saptamani inainte de Craciun. Apoi, nu intarzia sa le achizitionezi. Astfel, vei evita aglomeratia, dar si epuizarea stocurilor. Este un fapt bine cunoscut ca romanii obisnuiesc sa lase pe ultima suta de metri cumparaturile de sarbatori. Daca produsele alimentare este bine sa le cumperi cat mai proaspete si cat mai aproape de zilele de sarbatoare, cadourile, in schimb, pot fi achizitionate chiar si cu o luna inainte, sau chiar mai mult.

Cuprins

  1. Cadourile de Craciun – o traditie de secole

1.1. Cadouri de Craciun pentru femei

1.2. Cadouri de Craciun pentru barbati

1.3. Cadouri de Craciun pentru cupluri

  1. Idei de cadouri de Craciun pentru familie

2.1. Cadouri de Craciun pentru mama

2.2. Cadouri de Craciun pentru tata

2.3. Cadouri de Craciun pentru iubita sau sotie

2.4. Cadouri de Craciun pentru iubit sau sot

2.5. Cadouri de Craciun pentru nasi sau fini

2.6. Cadouri de Craciun pentru copii

  1. Cadouri de Craciun corporate, pentru clienti si parteneri de afaceri
  2. Cadouri de Craciun pentru angajati

1. Cadourile de Craciun – o traditie de secole

Obiceiul de a oferi cadouri dateaza de mii de ani, inca inainte de consemnarea istorica a sarbatorii de Craciun. Șefii de triburi obisnuiau sa isi ofere alimente, bauturi, blanuri sau obiecte decorative, pretioase, pentru a-si manifesta prietenia, bunele intentii, recunostinta etc.

Mult mai tarziu, acest obicei a fost transpus in povestea celor 3 magi de la Rasarit, care i-au oferit Pruncului Sfant aur, smirna si tamaie, cu ocazia nasterii. Astfel, semnificatia cadoului de Craciun a devenit strans legata de sarbatoarea religioasa.

Acum cateva zeci de ani, cadourile de Craciun erau mai mult simbolice, iar dintre acestea erau nelipsite merele, portocalele, cozonacii si turta dulce. Cu timpul insa, cadourile au devenit tot mai variate, aceasta tendinta fiind sustinuta si de multitudinea ofertelor de pe piata.

În epoca Imperiului Roman, sarbatorile din aceasta perioada a anului erau legate de soare si de Saturn. Astfel, in data de 25 decembrie se celebra nasterea Soarelui neinvins (Deus Sol Invictus). Și popoarele nordice sarbatoreau renasterea soarelui in aceeasi data. Unele izvoare istorice spun ca sarbatorile religioase ulterioare, crestine sau ale altor religii, au fost suprapuse intentionat peste sarbatorile pagane, pentru continuitate si pentru o asimilare mai rapida a noilor credinte. Dealtfel, multe alte sarbatori din calendarul ortodox coincid cu datele unor evenimente astronomice, care inca mai sunt celebrate in anumite zone ale Romaniei si ale lumii.

Mos Craciun a aparut ca o versiune a lui Mos Nicolae relativ recent, in jurul anului 1800. Aspectul pe care il cunoastem astazi si povestea despre Polul Nord si spiridusii care sunt ajutoarele Mosului a fost alimentata de creatiile ilustratorilor si scriitorilor vremii, iar personajul Mos Craciun a aparut pentru prima oara reprezentat intr-o reclama publicitara pentru compania Coca-Cola, in 1931.

În folclorul romanesc, despre Craciun se spune ca a fost un om rau, care nu a vrut sa o primeasca pe Fecioara Maria sa nasca in staulul sau. Aceasta ar fi fost ajutata, insa, de sotia mosului, Craciuna sau Craciuneasa.

Nici obiceiul de a impodobi bradul pentru aceasta sarbatoare nu este foarte vechi. Prima atestare istorica din lume dateaza din anul 1510, cand primul pom de Craciun a fost impodobit in Letonia.

Obiceiul a patruns in Romania mult mai tarziu, in 1866, fiind preluat de la curtea Regelui Carol I.

Sa alegi un cadou nu este intotdeauna un demers usor. Trebuie sa tii cont de relatia pe care o ai cu persoana careia vrei sa-i faci o surpriza, de varsta si de preferintele acesteia. Însa exista o serie de cadouri potrivite pentru fiecare situatie in parte, iar in acest articol vei gasi  multe idei care iti pot fi utile.

1.1. Cadouri de Craciun pentru femei

Cu siguranta, femeile sunt mari amatoare de cadouri si lucruri frumoase. Craciunul este o sarbatoare a bucuriei si a stralucirii, de aceea este indicat ca pentru aceasta ocazie sa fie alese cadouri mai putin practice, precum oale, tigai, aparate electrocasnice etc. Ideal ar fi ca darul sa nu o duca pe persoana careia il oferi cu gandul la treburi si indatoriri casnice.

Poti alege, in schimb, carti, parfumuri, genti, obiecte decorative, tablouri personalizate, bijuterii, saluri din casmir etc. Ideea principala este ca persoana de sex feminin pentru care pregatesti cadoul sa se simta rasfatata, apreciata.

Craciunul este, probabil, cel mai bun moment in care sa oferi cadouri – daca nu luxoase, cel putin de calitate superioara. De asemenea, o femeie va aprecia intotdeauna un cadou frumos ambalat si ornamentat.

1.2. Cadouri de Craciun pentru barbati

Ca si in cazul femeilor, atunci cand te pregatesti sa cumperi un cadou pentru un barbat, trebuie sa tii cont de tipul de relatie pe care o ai cu acesta. Spre exemplu, o curea de calitate este un articol potrivit pentru o persoana apropiata, dar nu si pentru un coleg de serviciu sau un partener de afaceri. Un ceas deosebit poate fi, insa, oferit oricui. O sticla de vin bun sau o bautura fina poate fi binevenita. Desigur, obiectele vestimentare sunt indicate pentru persoanele apropiate, in timp ce cadiurile „neutre”, asa cum sunt cartile, pot fi oferite oricui. Ai grija, insa, ce titluri alegi, astfel incat sa nu dai nastere unor interpretari nedorite!

1.3. Cadouri de Craciun pentru cupluri

Cele mai potrivite cadouri pentru cupluri sunt cele care pot fi folosite impreuna: in general, cadouri pentru casa. Poate fi vorba despre un joc de societate care poate fi jucat si in doi, de obiecte decorative sau chiar de utilitate – in cazul in care ai o relatie apropiata cu acel cuplu si stii, de exemplu, ca le-ar prinde bine un anumit obiect. Daca ai indoieli si nu stii exact ce sa alegi pentru cuplu, le poti oferi vouchere-cadou la unul dintre magazinele preferate.

2. Idei de cadouri de Craciun pentru familie

Cadourile de Craciun pe care le vei pregati pentru familie ar trebui sa fie cele mai usor de ales, si asta pentru ca acestea sunt persoanele despre care detii cele mai multe informatii. În familie, poti oferi cadou si o excursie, si un obiect vestimentar, si o sedinta foto profesionala – in general, in acest caz ai mult mai multe optiuni.

2.1. Cadouri de Craciun pentru mama

Mamele sunt, in general, cele care poarta grija intregii familii. Craciunul este un foarte bun moment pentru a inversa rolurile. Investeste intr-un cadou care sa o faca sa se simta pretuita: poate fi un medalion dublu cu fotografia ei si a ta, o sedinta de rasfat la spa sau orice alt lucru pe care stii ca si l-ar dori, dar nu se indura sa si-l ofere singura. Cadoul poate fi si o rochie deosebita, pe care se va bucura, cu siguranta, sa o poarte la evenimentele speciale din familie. Un set pentru servirea cafelei – daca stii ca ii place – alaturi de o cafea de colectie ii poate aduce o bucurie de durata.

2.2. Cadouri de Craciun pentru tata

În general, tatii sunt mai orientati catre zona practica a vietii. Multi dintre acestia apreciaza cadouri de tipul ustensilelor pentru bricolaj, pescuit, bricege multifunctionale etc. Tu stii cel mai bine ce pasiuni are si te vei orienta in functie de acestea. Daca este o persoana de business, o servieta ii poate fi utila. De asemenea, daca stii ca ii place si ii permite sanatatea, se va bucura de o sticla de vin bun alaturi de o trusa speciala pentru desfacerea si servirea bauturii. Piti sa ii oferi si un portofel – persoanele mai superstitioase spun ca atunci cand oferi un astfel de obiect, trebuie sa strecori inauntru o moneda sau o bancnota, pentru prosperitate.

2.3. Cadouri de Craciun pentru iubita sau sotie

Femeile sunt, probabil, cele mai nerabdatoare persoane, in afara de copii, atunci cand vine vorba despre cadourile de Craciun. Cauta sa alegi pentru ea un cadou care sa o faca sa se simta feminina: un parfum, o rochie, o bijuterie etc. O poti surprinde si cu o rezervare de tip city-break, daca stii ca nu are alt program in zilele alese.

Doar iubitei sau sotiei ii poti oferi lenjerie sexy sau alte obiecte din zona erotica. Nu oferi niciodata astfel de cadouri unei colege de serviciu, chiar daca tie ti se pare ca aceasta ar fi o gluma foarte buna! Pe langa faptul ca este un cadou complet neinspirat, poate fi interpretat drept un gest de hartuire si iti poate atrage reclamatii si sanctiuni!

În schimb, pentru acasa poti achizitiona vestimentatii sau obiecte de folosit in intimitate. Ai grija, insa, si aici: tine cont de gusturile si preferintele partenerei tale, iar daca te gandesti la ceva nou, incearca sa afli dinainte daca ar fi incantata de acest lucru sau daca, dimpotriva, i-ar putea provoca o reactie negativa.

Un obiect vestimentar pe care il poate purta si la job poate fi si el un cadou potrivit. În schimb, daca te gandesti sa ii cumperi pantofi, tine cont de faptul ca, neprobati, este posibil sa nu i se potriveasca perfect. Asadar, pastreaza cu grija bonul de cumparaturi, pentru ca exista posibilitatea ca acestia sa trebuiasca sa fie schimbati!

2.4. Cadouri de Craciun pentru iubit sau sot

Un cadou potrivit pentru partenerul de viata poate fi unul de care sa se bucure acasa sau unul care ii poate fi de folos la job. Important este ca acesta sa fie de calitate. Calea cea mai sigura sa nu gresesti este sa „investighezi” subtil in legatura cu ceea ce si-ar dori. În general, femeile stapanesc foarte bine astfel de „tehnici”. Daca, insa, esti in pana de idei, poti gasi aici cateva propuneri de cadouri pentru barbati.

2.5. Cadouri de Craciun pentru nasi sau fini

Nasii sau finii se vor bucura, cu siguranta, daca le vei oferi un serviciu de masa deosebit, din materiale premium, obiecte decorative pentru casa, fotografii cu valoare sentimentala frumos inramate sau o lenjerie de pat personalizata, brodata sau imprimata special pentru ei. Atat nasa, cat si fina vor aprecia o cutie frumoasa pentru bijuterii (cu sau fara un obiect de pret in interior, iar nasul sau finul vor aprecia un set de pahare pentru bauturi de inspiratie retro sau cu design ultramodern, in functie de gusturi.

2.6. Cadouri de Craciun pentru copii

Indiferent ce le vei cumpara copiilor: haine, pantofi, carti etc., bucuria lor cea mai mare este atunci cand primesc dulciuri si jucarii! Cand vine vorba despre copiii tai, vei sti exact ce sa alegi pentru ei. Dar in cazul in care vorbim despre copiii altei familii, cel mai bine este sa intrebi parintii inainte in legatura cu cadoul. Astfel, vei evita sa le cumperi carti sau jocuri pe care le au deja.

3. Cadouri de Craciun corporate, pentru clienti si parteneri de afaceri

În zona de business, cadourile cel mai des oferite sunt cosurile-cadou. Alege produse de lux, in niciun caz ieftine sau de calitate joasa. Pentru a-ti exprima intr-un mod elegant si convingator multumirile si aprecierea, adauga la cadou o felicitare scrisa de mana. Poti opta si pentru un set de instrumente de scris gravate sau personalizate.

4. Cadouri de Craciun pentru angajati

Multe companii ofera angajatilor, cu ocazia sarbatorii de Craciun, cozonaci, dulciuri, cafea etc. ambalate in cosuri sau pungi. Altele ofera excursii cu echipa, abonamente la sali de fitness sau zile libere. Însa, in mod sigur, un bonus financiar inainte de sarbatori este unul dintre cele mai apreciate cadouri de catre angajati.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale sarbatorii de Craciun este atmosfera. Rezerva-ti placerea de a impodobi casa si bradul pe indelete, asculta muzica tematica, nu te zgarci la luminite si parfumeaza-ti locuinta cu aromele de sezon: mere, scortisoara, ghimbir, vanilie, cuisoare. Apoi, nu iti va mai ramane decat sa te bucuri impreuna cu cei dragi de cadouri si de preparatele speciale pentru sarbatoare!

Sursa foto: Pixabay.com


Lasa o apreciere

Aprecierile vor trebui aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.